Kategorie

Pomelo kostka zelená

Pomelo má jen málo kalorií a neobsahuje sodík, ale naopak je zdrojem velkého množství draslíku. V Číně je spousta léků vyrobených ze semen, květu, kůry, plodů či nakrájených a vysušených plátků. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšení trávení, pomáhají při kocovině a otravě alkoholem. Pomelo obsahuje železo a vitamíny A a C. Pomelo se po oloupání konzumuje jako jakékoliv ostatní citrusové ovoce nebo se z něj vyrábí džus kůra se kanduje řepným cukrem.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
4 x 5 kg
--
--


Pomelo (Citrus maxima), též šedok, je stálezelený strom a stejnojmenný velký citrusový plod (Citrus grandis). Pochází z jihovýchodní Asie a je největším citrusovým plodem. Pěstuje se hlavně v USA (v Kalifornii), Číně a Mexiku. V Evropě se pěstuje ve Španělsku, ale v daleko menší míře. Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí – pokud jej sní, dobře se jim povede. Plod pomela dorůstá i do váhy 5 kg, ale v komerční produkci jsou běžnější plody o váze okolo 1 kg. Některé druhy pomela nemají dokonce kůru vůbec. Dosahují průměru 30 cm a váhy do 11 kg. Pomelo roste na velkém trnitém stromu s nepravidelnou korunou vzrůstající do šířky 5 – 15 m, ke sklizni je připravený každý rok Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března. . Semínek má pomelo jen málo, jsou velké a mají nažloutlou barvu.

Co se týče jeho velikosti, jistě je to král mezi citrusovými plody. Nejen jeho tvar a velikost, ale zejména velké množství vitaminu C  je to opravdová vitaminová bomba. Jeho dužina je bledě žlutá, oranžová až červená. Pomelo má jen málo kalorií a neobsahuje sodík, ale naopak je zdrojem velkého množství draslíku. V Číně je spousta léků vyrobených ze semen, květu, kůry, plodů či nakrájených a vysušených plátků. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšení trávení, pomáhají při kocovině a otravě alkoholem. Pomelo obsahuje železo a vitamíny A a C. Pomelo se po oloupání konzumuje jako jakékoliv ostatní citrusové ovoce nebo se z něj vyrábí džus kůra se kanduje řepným cukrem.

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály. Sušením pouze přijdeme částečně o vitamín C obsaženým v ovoci. Komerčně sušené ovoce může být ošetřeno oxidem siřičitým, který může vyvolávat astma.

Kalorická hodnota ve 100g: 1219 kJ (302 kcal), Bílkoviny: 3,3 g. Sacharidy: 69,2 g (z toho cukry 59,2 g). Tuky: 0,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,06g).

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost  cizích příměsí a těles.