Kategorie

Ořechy

Počet produktů: 46

Podkategorie

  • Mandle

    Mandle jsou nabité živinami. Rozhodně lze mandle zařadit mezi nejzdravější potraviny. Vysoký obsah vápníku a hořčíku v mandlích podporuje tvorbu kostí a funkci svalů. Vitamín E prospívá pokožce, zpomaluje proces stárnutí, bojuje proti nádorovým onemocněním. Mandle také obsahují mononenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu. Jsou bohatým zdrojem bílkovin a tedy vhodné pro vegetariány. Mandle jsou rovněž bohaté na zinek, který urychluje hojení ran. Mandle obsahují glykosid amygdalin (laetryl nebo také vit. B17), jehož význam je sporný - vzhledem k obsahu kyanidu se řadí mezi jedovaté látky, ale zároveň je například v USA povolen jako lék proti rakovině. Mandle jsou také prospěšné pro vlasy a nehty.

  • Lískové ořechy

    Lískové ořechy jsou bohaté na spoustu minerálů, vitamínů a dalších organismu prospěšných látek. Pomáhají v prevenci a léčbě psychiského i fyzického vyčerpání a v řadě dalších potíží. Mají vysoký obsah energie, díky kterému by měly nahrazovat méně zdravou potravinu a nikoliv být konzumovány navíc. Z vitamínů, které může lískový oříšek nabídnout ma největší podíl vitamín E a také vitamíny B.

  • Pistácie

    Pistáciové ořechy obsahují 20% bílkovin, 40-60% tuků, 15% sacharidů. Jsou bohaté na omega-9 nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který přispívá k detoxikaci organismu, a vitaminu B1 a B3, nezbytné pro správnou činnost nervové soustavy a sliznic.

  • Kešu

    Po mandlí je kešu druhým nejprodávanějším ořechem - neprodávají se ve skořápce. Díky obsahu různých minerálů a vitamínů, zejména vitamínů skupiny B, jsou přirozenými antidepresivy. Mají v sobě mnoho oleje, ten se musí tepelně odstranit, jak se oříšky vyloupnout.

  • Vlašské ořechy

    Vlašské ořechy jsou důležitou surovinou v potravinářství, zejména v cukrářství. Konzumují se i samotné, nebo z nich lze získávat vysoce kvalitní rostlinný olej. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechová pálenka, která pročištuje krev.

  • Para ořechy

    Paraořechy se nejčastěji jedí syrové. Musí se dobře rozžvýkat jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Mohou se i péci v troubě 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Syrové para ořechy jsou však nejzdravější.

  • Pekanové ořechy

    Nejvyšší podíl v oříšcích zaujímá tuk, jehož se zde nachází kolem 70%. Kalorická hodnota 100g sáčku ořechů se pohybuje kolem 2890kJ. Další desetinu tvoří zdravá vláknina. Další příjemnou složkou jsou provitamín A a vitamíny skupiny B. Pravidelná avšak střídmá konzumace ořechů dokáže ochránit před žlučovými kameny a dokonce snižuje i škodlivý LDL cholesterol.Pekanové ořechy se stejně jako jiné ořechy hodí do kaší, jogurtů, pudinků, pečiva.

  • Arašídy

    Burské oříšky je plodina z Jižní Ameriky, jsou typické svou vrásčitou, měkkou skořápkou tvaru přesýpacích hodin. Jsou velmi bohaté na draslík, ale chudé na sodík (nejsou-li solené). Obsahují velké množství fosforu, vápníku, hořčíku a železa. Jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.

  • Podzemnice

    Burské oříšky je plodina z Jižní Ameriky, jsou typické svou vrásčitou, měkkou skořápkou tvaru přesýpacích hodin. Jsou velmi bohaté na draslík, ale chudé na sodík (nejsou-li solené). Obsahují velké množství fosforu, vápníku, hořčíku a železa. Jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.

  • Pinie
  • Kokos

    Kokos jevydatný zdroj energie používá se jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Používá se také v kosmetice ve sprchových gelech, vůních i tělových mlécích. Do našich končin se dostanou ořechy již v přezrálém stavu a kokosová štáva je vstřebaná do dužiny.


Mandle
Lískové ořechy
Pistácie
Kešu
Vlašské ořechy
Para ořechy
Pekanové ořechy
Arašídy
Podzemnice
Pinie
Kokos