Rozinky, často též hrozinky (podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné) se mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení a vaření. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkholol ovocná šťáva, mléko či horká voda).
Meruňka má lahodné a delikátní plody, známé od starověku. To potvrzují i četné archeologické nálezy. Během vykopávek v boxech údolí Fergana meruňky byly nalezeny ve vrstvách, jejichž věk 5 - 6 tisíc roky. V 1. století našeho letopočtu na Vysočinu Arménie dodává mimořádné výsledky - sladké, voňavé, výživné tzv. arménská jablka. Díky výjimečné vlastnosti meruněk rychle získaly oblibu po celém světě.Meruňky rychle nasytí lidského těla, jako vlákniny obsahuje 12 % cukru, v přírodě, a 25 - 30 % v kultuře. A v drti suché meruňky (sušené meruňky) množství cukru dosahuje 75 - 80 %.
Plody švestky jsou chutné nejen čerstvě utržené ze stromu, ale mají široké uplatnění i v kuchyni. Konzumují se mražené a kompotované, z nejměkčích plodů se vyrábějí povidla, kterými se pak plní ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich destilací vyrábí oblíbená slivovice.
Jablka jsou nejběžnější druh sušeného ovoce nejen ve střední Evropě. Mají nezastupitelné místo ve výživě. Vysušením se přírodní cukry koncentrují a sušená jablka jsou pak zdrojem sacharidů rychle přeměnitelných na energii, což oceňují zejména sportovci. Obsahují šestkrát víc kalorií než čerstvá jablka. Jsou výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Jablka jsou přirozeně bezlepková. Mají detoxikační, antioxidační, protirakovinné a pročišťující účinky, posilují srdce, trávení, imunitní systém i nervovou soustavu, upravují krevní tlak, pomáhají při zánětu a onemocnění střev. Země původu: Čína
Kumquat je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Pochází z Asie. Tento polodlouhý trpasličí pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody. Plod je mírně nahořklý a má léčivé účinky. Na rozdíl od pomerančů se jí i se slupkou. Obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a mědi, má antioxidační účinky a nedovoluje usazování cholesterolu v žilách. Země původu: Čína
Sušené brusinky jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty i na vlákninu. Konzumací sušených brusinek tak posilujete svou imunitu. Zajímavé je, že sušené brusinky jsou i účinnou prevencí před vznikem zubního kazu. Brusinky se obecně využívají na přípravu marmelád, čajů, kompotů a dalších pochutin.Sušené brusinky jsou určeny přímo ke konzumaci jako pamlsky též je můžete přidávat do jogurtu nebo do müsli.
Třešně jsou ovoce patřící mezi peckoviny. Obsahují více než 80% vody, ovocné cukry a jsou bohatým zdrojem jak minerálů, tak i vitamínů (A,B, C, E, P, betakaroten), . Dále jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Pomáhají čistit krev, játra i ledviny. Jejich plody jsou využívány i v kosmetice, jelikož mají schopnost dehydrovat buňky a zpomalovat stárnutí pokožky. Země původu: Čína
Višně jsou bohaté na antioxidanty, z vitamínu obsahují ve významné míře vitamín A či betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E, vitamín B. Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu. Působí protizánětlivě, snižují cholesterol a pomáhají při regeneraci svalů. Jako proslazené a vypeckované jsou vhodné pro děti místo bonbónů. Země původu: USA
Kustovnice čínská je zázračné ovoce plné vitamínů a antioxidantů. Obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6. Stimuluje přirozenou imunitu a harmonizuje pH prostředí organismu. Je zdrojem vitality, zdraví a dlouhověkosti. Obsahuje látky, které působí antibakteriálně, snižují riziko rakoviny, léčí kašel, podporují zdravou funkci jater a ledvin, pomáhají při cukrovce a bolestech kloubů. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění. Země původu: Čína
Plod ananasu získal jistě právem přívlastek - král plodů, pro chutnou aromatickou dužinu. Obsahuje velké množství přírodní glukózy a vlákniny, vitamíny A, C, vápník, fosfor a draslík.
Složení papáji je velmi rozmanité. Největší zastoupení má voda, celých 87%, dalšími složkami jsou sodík, hořčík, vápník, fosfor, síra, enzym papain, železo, draslík, magnezium, kyselinu pantotenovou a vitaminy A a C.
Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí – pokud jej sní, dobře se jim povede. Plod pomela dorůstá i do váhy 5 kg, ale v komerční produkci jsou běžnější plody o váze okolo 1 kg. Některé druhy pomela nemají dokonce kůru vůbec.
Mango je tropické ovoce, které si i v sušeném stavu zachovává velký podíl vitamínů. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny. Pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti, působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení, uklidňuje nervy. Mango je proto velmi vhodné konzumovat v rámci čistících kúr, při rekonvalescenci, v době nemoci i jako prevenci nemocí, pro celkové posílení těla. Země původu: Thajsko
Banánové plátky je proslazené usušené ovoce. Banány jsou jedním z nejoblíbenějších a nejvýživnějších plodů na světě. Banánové chipsy plátky se vyrábějí sušením zralých banánů lehkým opražením na kokosovém oleji a proslazením cukrem a medem.
Zázvor je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.