Pomerančová kůra se získává z krájené a sušené kůry zralých pomerančů – zpracovává se výhradně chemicky neošetřená pomerančová kůra. Pomeranč je plod pomerančovník pravého (Citrus sinensis).Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina je to stále zelená rostlina, která plodí až 8000 plodů je známo i 20000 plodů z 1 stromu ročně.Je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce. Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Pomerančová kůra slouží k výrobě kandovaného ovoce, používá se k dochucení cukrářských výrobků nebo jako zdobný potravní doplněk.
V pomerančové slupce je shromážděno mnoho léčivých látek. Velmi bohatá je například na obsah bioflavonoidů jsou velmi důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Jsou také nezbytné pro optimální využití vitaminu C v organismu. Pomáhají chránit tělo před vnějšími vlivy, posilují imunitní systém a tím pozitivně ovlivňují řadu zdravotních problémů.
Kalorická hodnota ve 100g: 1264 kJ (302 kcal), Bílkoviny: 3,3 g. Sacharidy: 79,2 g (z toho cukry 59,2 g). Tuky: 0,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,06g). Vláknina: 3,7 g
kcal
|
Cukry
|
Tuky
|
Nasycené mastné
|
Sodík
|
346
|
48 g
|
1,8 g
|
0,7 g
|
0,003 g
|
18 %
|
53 %
|
3 %
|
4 %
|
1 %
|
Doporučeného denního množství pro dospělé
|
Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.