Kategorie

Fíky Řecko

Fíky jsou považovány za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřený květ fíkovníku. Sušené fíky jsou bohaté na výživné látky, jsou zdrojem vitamínů B3, B5, B6, C, K, beta-karotenu, biotinu, kyseliny listové, mědi, jódu, draslíku, železa, hořčíku, zinku, manganu, fosforu, vlákniny (působí projímavě), sacharidů a pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu. Vysoký obsah cukru v sušených plodech

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
15 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
500 g (vak.)
16
--
--


Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je opadavý keř nebo malý strom rostoucí obvykle do výšky 3 až 5 m, někdy i 10 m.  Doba květu je od března do července. Fík - plod se však může vyvinout i bez opylení nebo oplození. Fíky zrají na podzim druhého roku v zelená, fialově zelená nebo načernalá nepravá plodenství. Fíkovník je pěstován právě pro své chutné plody, které se jí čerstvé, nebo sušené. Rostlina je původem z jihovýchodní Asie, domovem je patrně i na Balkánském poloostrově a v jižním Španělsku. Fík je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřený květ fíkovníku. Je to uzavřené květenství ve kterém rostou květy a semena zároveň, těchto květů může každé květenství obsahovat až několik tisíc.V součastné době činí světová produkce fíků přes milion tun ročně. Největší plantáže na světě jsou v Kalifornii.

V dnešní době se už ale pěstují v teplých evropských zemích - v Řecku, Portugalsku, Turecku, na Kypru, v jižní Itálii, v jižní Francii a ve Španělsku. Fíky si můžeme pěstovat i u nás, ale fíkovník musíme na zimu přemístit domů. Ale i v našich podmínkách můžeme sklidit dobrou úrodu těchto plodů.Sušené fíky jsou bohaté na výživné látky jsou zdrojem vápníku, vlákniny (působí projímavě), pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a mnoha dalších prospěšných látek. Fíky mají podobně jako švestky lehce projímavé účinky.

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály.

Vysoký obsah cukru v sušených plodech nám může sloužit jako okamžitý zdroj energie. Jelikož se jedná o nerafinované cukry, jsou ihned uvolňovány do krve a využívány tělem, obava, že bychom po konzumaci fíků přibírali na váze, je zbytečná. Naopak jich lze používat jako součást programu pro hubnutí, protože už 3-4 sušené plody nás dokáží zasytit až na několik hodin.

Živiny: vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín K, beta-karoten, biotin, kyselina Listová, vápník, měď, jód, draslík, železo, hořčík, zinek, mangan, fosfor, vláknina, sacharidy,...

Blahodárné účinky: Udržuje rovnováhu cukru v krvi, protirakovinné, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci a trávení,...
Fíky se mohou jíst jen tak, nebo se přidávají do kaší, do musli, do ovocných salátů, a jiných ovocných dobrot, do jogurtů,...

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1043 kJ (249 kcal), Bílkoviny: 3,3g, Sacharidy: 63,4g, Tuky: 0,93g, Vláknina: 9,8g

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

249

48 g

0,9 g

0,1 g

0,010 g

13 %

54 %

2 %

1 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost  cizích příměsí a těles.