Kategorie

Zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní ve větším množství je až ostrá. Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
100 g
30
120
--
--


Zázvor obecný (pravý) (Zingiber oficinale) je vytrvalá rostlina. Má květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy. Koření ze získává z oddenku. Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Nevíme odkud zázvor přesně pochází.  S jistotou můžeme říci, že v Indii , Číně a Indonesii se používá již více než tři tisíciletí a tyto země jsou také jeho největším vývozcem. Z těchto oblastí se pravděpodobně  rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře. Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky jej v 16. století zavezli Španělé.

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní ve větším množství je až ostrá.

Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí.

Jako bylina se silnými hřejivými účinky je zvláště vhodný při rýmách a nachlazeních nebo jako prostředek povzbuzující oběhový systém. Pomáhá zmírňovat nevolnost, takže se dá užívat při cestování nebo ranních nevolnostech. Je to také uklidňující lék na zažívání, který omezuje plynatost a poruchy trávení.

Živiny: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, draslík, hořčík, železo, vláknina, zinek, železo, sacharidy

Blahodárné účinky: detoxikační, antioxidační, proti bolení hlavy,  posilují srdce, trávení i imunitní systém, proti infekcím dýchacích cest, upravují krevní tlak,

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1453 kJ (347 kcal), Bílkoviny: 9,12 g, Sacharidy: 70,6 g (z toho cukry 3,4,)  Tuky: 6 g ( z toho nas. mastné kyseliny 1,94 g), Vláknina:12,5 g, Sodík 0,032 g

Složení: Zázvor produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

347

3,4 g

6 g

1,9 g

0,032 g

18 %

4 %

9 %

10 %

2 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti 70 %. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.