Kategorie

Kukuřice Gigant pražená solená

Kukuřice má několik různých způsobů využití. Prvním z nich je zpracování na mouku a krupici, které se využívají při výrobě bílého pečiva, sušenek, cornflakes a snacků. Velmi cenný v lidské výživě je také olej získávaný z kukuřičných klíčků, který má více než 50% podíl kyseliny linolové.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
2 x 5 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
100 g
30
120
--
--


Kukuřice (Zea L.) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovité (Poaceae). Český název kukuřice patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem. Je to robusní  tráva dorůstající do výšky  až 6 m. Široce pěstovaná polní plodina je pouze kukuřice setá pravá. Jedná se o známou, dnes na všech kontinentech kromě Antarktidy pěstovanou, kukuřici. Je to čistě kulturní taxon. Kukuřice je nejtvrdší obilnina. Je to bezlepkový produkt, který je vhodný i pro diabetiky. Historie pěstování kukuřice jako kulturní plodiny je stará  déle než 5 600 let. Kukuřice je druhou nejrozšířenější plodinou na světě. V Čechách má krátkou historii pěstování. Kukuřičný škrob se využívá v různých průmyslových odvětví.  Olej kukuřice se zpracovává například v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Lze využít i kukuřičné šustí na tradiční lidové výrobky.

Kukuřice má několik různých způsobů využití. Prvním z nich je zpracování na mouku a krupici, které se využívají při výrobě bílého pečiva, sušenek, cornflakes a snacků. Velmi cenný v lidské výživě je také olej získávaný z kukuřičných klíčků, který má více než 50% podíl kyseliny linolové. Kukuřičné zrnoobsahuje na konci dozrávání 71% škrobu, 3% cukru, 12% bílkovin a 1,7% vlákniny.  Tyto produkty pak nachází uplatnění při výrobě různých nealkoholických nápojů, ale i piva a whisky. Typická kanadská whisky je složenaz 90% z kukuřice, 5% ze žita a 5% z ječného sladu. Někteří výrobci jogurtů používají kukuřičný sirup jako sladidlo.

Živiny: Draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, mangan, hořčík, Vitamíny B1, B3, B5, B9, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, bílkoviny, sacharidy.

Blahodárné účinky: Kukuřičná instantní polenta pomáhá krvetvorbě, plodnosti, potenci, mozkové i nervové činnosti, pozitivní vliv na vlasy, kůži, nehty, svaly,...

Nutriční  hodnoty ve 100g: Energie 1467 Kj (345Kcal), bílkoviny: 7g, sacharidy: 77g, tuky: 1g

Složení: Kukuřičná krupice - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.