Kukuřice (Zea L.) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovité (Poaceae). Český název kukuřice patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem. Je to robusní tráva dorůstající do výšky až 6 m. Široce pěstovaná polní plodina je pouze kukuřice setá pravá. Jedná se o známou, dnes na všech kontinentech kromě Antarktidy pěstovanou, kukuřici. Je to čistě kulturní taxon. Kukuřice je nejtvrdší obilnina. Je to bezlepkový produkt, který je vhodný i pro diabetiky. Historie pěstování kukuřice jako kulturní plodiny je stará déle než 5 600 let. Kukuřice je druhou nejrozšířenější plodinou na světě. V Čechách má krátkou historii pěstování. Kukuřičný škrob se využívá v různých průmyslových odvětví. Olej kukuřice se zpracovává například v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Lze využít i kukuřičné šustí na tradiční lidové výrobky.
Kukuřice má několik různých způsobů využití. Prvním z nich je zpracování na mouku a krupici, které se využívají při výrobě bílého pečiva, sušenek, cornflakes a snacků. Velmi cenný v lidské výživě je také olej získávaný z kukuřičných klíčků, který má více než 50% podíl kyseliny linolové. Kukuřičné zrnoobsahuje na konci dozrávání 71% škrobu, 3% cukru, 12% bílkovin a 1,7% vlákniny. Tyto produkty pak nachází uplatnění při výrobě různých nealkoholických nápojů, ale i piva a whisky. Typická kanadská whisky je složenaz 90% z kukuřice, 5% ze žita a 5% z ječného sladu. Někteří výrobci jogurtů používají kukuřičný sirup jako sladidlo.
Živiny: Draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, mangan, hořčík, Vitamíny B1, B3, B5, B9, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, bílkoviny, sacharidy.
Blahodárné účinky: Kukuřičná instantní polenta pomáhá krvetvorbě, plodnosti, potenci, mozkové i nervové činnosti, pozitivní vliv na vlasy, kůži, nehty, svaly,...
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie 1467 Kj (345Kcal), bílkoviny: 7g, sacharidy: 77g, tuky: 1g
Složení: Kukuřičná krupice - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.