Kategorie

Slunečnice loupaná

Semena slunečnice se používají do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy. Dají se konzumovat jen tak, nejlépe namočené přes noc ve vodě.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
25 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
10
56
--
--

300 g
10
120
--
--

100 g
30
120
--
--


Slunečnice roční (Helianthus annuus) dvouděložná rostlina z čeledi hvězdicovitých. Je známo asi 60 druhů slunečnic. Pochází z Mexika, ale vyšlechtěny byly v Rusku. Dnes se tako vysoká bylina s výraznými květy pěstuje i u nás. Dozrálá slunečnice má uprostřed květu velký kruhový obrazec vyskládaný semínky.

Slunečnice je velmi náchylná plodina po celou dobu vegetace a jen precizní zvládnutí celé agrotechniky od setí až do sklizně může zabezpečit kvalitní úrodu.Desikace je až na výjimečně teplé roky nezbytnou přípravnou fází pro úspěšnou sklizeň slunečnic. Hlavním problémem se většinou stává dlouhá doba zrání a přechod chorob z úboru do semen. Zkrácení dozrávání umožňuje omezit sklizňové ztráty způsobené volně žijícím ptactvem.

Slunečnice jako první pěstovali američtí indiáni před 3000 lety. Tato rostlina si však svoje jméno Slunečnice vysloužila  na počest řeckého Boha Slunce Helia. Slunečnicemi v 15 století  byly dokonce korunovány aztécké kněžky Slunce. Něco tedy bude na tom, že slunečnice je mnohonásobně zmenšený model Slunce.

Semena olejnatých rostlin se používají na výrobu olejů. Jsou dobrý zdroj bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků. Semínka by se do našeho jídelníčku měla zařazovat každý den.

Semena slunečnice se používají do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy. Dají se konzumovat jen tak, nejlépe namočené přes noc ve vodě.

Živiny: Vitamíny B, vitamín E, draslík, železo, hořčík, selen, zinek, vápník, fosfor, esenciální kyseliny, vláknina,...

Blahodárné účinky: antioxidační, detoxikační, antikarcinogenní, posilují nehty, vlasy, kůži, pomáhají při onemocněních kůže, srdce, jater, žlučníku, cév, cukrovce, stresu, depresi, nespavosti, snižují cholesterol v krvi, snižují riziko infarktu.

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 2445kJ (584 kcal), Bílkoviny: 20,8 g, Sacharidy: 20 g, (z toho cukry 2,6 g), Tuky: 51,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g,)Vláknina: 8,6 g, Sodík: 0,006 g

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

584

2,6 g

52 g

4,5 g

0,009 g

30 %

3 %

74 %

23 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Slunečnicové semena stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti 70 %. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.