Kategorie

Mák modrý

Mák je velmi náročný na živiny. Využití máku setého je široké jak v potravinářském průmyslu tak po výrobu drog. Stonek, listy a také nezralé makovice obsahují nebezpečné alkaloidy (např. morfin, kodein, thebain nebo papaverin). Morfin je nejdůležitějším alkaidem a působí: analgeticky -  snižuje vnímání bolesti narkoticky - vyvolává spánek a pocity slasti v lidském těle se morfin relativně dobře a rychle vstřebává.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
25 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
400 g
20
60
--
--

250 g
32
60
--
--


Mák setý (Papaver somniferum) je stará kulturní rostlina, která se zřejmě v oblasti Středozemního moře zahrnuje více než 100 druhů. Mák setý je jednoletá bylina plody jsou mnohosemenné tobolky - makovice. Pěstování máku má v ČR dlouholetou tradici  jeho pěstování je v mnoha zemích zakázáno, aby jeho rostliny nemohly být zneužívány, jako nežádoucí drogy, nebo suroviny pro výrobu nelegálních omamných prostředků.  Postupně se rozšiřují i plochy máku ozimého.Mák nemá zvláštní požadavky na prostředí. Citlivě reaguje na nevyrovnanost a odchylky v půdě, výživě a na povětrnostní podmínky. Mák je velmi náročný na živiny. Využití máku setého je široké jak v potravinářském průmyslu tak po výrobu drog. Stonek, listy a také nezralé makovice obsahují nebezpečné alkaloidy (např. morfin, kodein, thebain nebo papaverin). Morfin je nejdůležitějším alkaidem a působí: analgeticky -  snižuje vnímání bolesti narkoticky - vyvolává spánek a pocity slasti v lidském těle se morfin relativně dobře a rychle vstřebává. Ovlivňuje také centrální nervový systém a tím působí na svalová vlákna, tlumí pocit bolesti, ovlivňuje dýchání. V lékařství se morfin užívá jako silně analgetikum ale při jeho užívání dochází ke vzniku návyku. Otrava morfinem nastává po jeho požití. Za smrtelnou dávku je považováno 0,25-0,5 g morfinu. Otrava se dostaví velmi rychle - během 30-60 minut po požití.Příznaky jsou individuální. Dochází k pocitům tepla v obličeji - následně se teplo rozšiřuje do hrudi a paží. Může nastat stav opojení a také se objevují pocity závratí. Někdy se dostaví i zvracení. Následuje ospalost, ta přechází do bezvědomí. Zástavou dechu nastává smrt.Mák se používá především cukrářství, pekařství (koláče, makové buchty a různé pečivo) nebo k přípravě jidel (například oblíbené nudle s mákem) je především prospěšný svým vysokým obsahem vápníku. Pouhých 50 gramů máku denně nám přinese potřebnou dávku vápníku pro lidský organismus na jeden den. Mák obsahuje vápníku dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než sýry.

Kalorická hodnota ve 100g: Energie: 2196 kJ (525 kcal), Bílkoviny: 18 g. Sacharidy: 28,1 g (z toho cukry 2,99 g). Tuky: 41,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g). Vláknina: 19,5 g, Sodík: 0,0326g. 

Složení: Mák modrý - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

525

3,0 g

42 g

4,5 g

0,032 g

27 %

4 %

60 %

23 %

2 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Mák stejně jako jiné ořechy jsou náchylné na žluknutí. Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 20°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí