Kategorie

Vlašská jádra mletá

Vlašské ořechy  jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Mají vysoký obsah antioxidantů hlavně vitamínu E, který zpomaluje stárnutí buněk.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
10 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
8
60
--
--


Ořešák královský (Juglans regia) neboli ořešák vlašský je mohutný  listnatý strom. Může dorůstat do výšky až 45 metrů (výjimečně ještě více). Divoké odrůdy inklinují zpravidla k vysoké štíhlé koruně a dlouhému kmenu, zdomácnělé kultivary ke koruně široké. Doba květu od dubna a doba sklizně září, říjen.

Ořešák královský se  pěstuje se pro své plody vlašské ořechy i jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo. Jeho přirozenou oblastí výskytu je zřejmě Balkán a Přední a Centrální Asie, kde roste až na úbočích Himaláje. Již ve starověku však začal být člověkem rozšiřován i do dalších částí světa.  Mezi význačné producenty ořechů se počítají Francie, Řecko, Bulharsko a Rumunsko v Evropě, Kalifornie v Severní Americe a Chile v Jižní Americe. Roste ve vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě jeho listy odpuzují hmyz. Plodit začíná zhruba v 15 letech.

Vlašské ořechy  jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Mají vysoký obsah antioxidantů hlavně vitamínu E, který zpomaluje stárnutí buněk .

Jsou také důležitou surovinou v potravinářství, zejména v cukrářství. Konzumují se i samotné, nebo z nich lze získávat vysoce kvalitní rostlinný olej. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechová pálenka, která pročištuje krev.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen,.

Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, mozkové činnosti, imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi. Zmírňují záněty kůže a nehtů a pomáhat proti uhrům, hnisavým vyrážkám, pocení nohou a vypadávání vlasů. Také má potlačovat vši.

Kalorická hodnota ve 100g: 2587 kJ (618kcal), Bílkoviny: 24 g. Sacharidy: 9,9 g (z toho cukry 1,1 g). Tuky: 59 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,36 g). Vláknina: 6,7 g.

Složení: Vlašské ořechy - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

618

1,1 g

59 g

3,4 g

0,002 g

31 %

2 %

85 %

17 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Vlašské ořechy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí