Kategorie

Para ořechy

Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70% tuků, 15% bílkovin a 7% sacharidů.[1] Mimo to obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Používají se čerstvé k přímé konzumaci, ve výživných tyčinkách nebo cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
20 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
8
30
--
--

100 g
30
120
--
--

stojací sáčky
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
150 g
40
56
--
--


Juvie ztepilá (Bertholletia excelsa) je vysoký krásný a majestátní strom se střídavými kožovitými podlouhle oválnými listy. Plodem je velká tobolka s pevným vnějším oplodím.Uvnitř tobolky je 12 až 22 semen s tvrdou skořápkou a chutným bělavým jádrem- para ořech. Jméno para ořech získal pravděpodobně díky vývozu těchto ořechů z brazilského přístavu Pará do Evropy.Juvie se přirozeně vyskytuje v amazonské části Jižní Ameriky od Kolumbie a Francouzské Guyany po Bolívii a Peru. Roste na nezaplavovaných půdách v tropických deštných lesích v nadmořské výšce 100 až 200 metrů nad mořem. Juvie dorůstá výšky 40 až 50 metrů a je jedním z nejvyšších stromů Amazonie. Většina para ořechů pochází z divoce rostoucích stromů.

Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70% tuků, 15% bílkovin a 7% sacharidů.[1] Mimo to obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Používají se čerstvé k přímé konzumaci, ve výživných tyčinkách nebo cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů.

Kvalitní olej z para ořechů, bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často užíván v kosmetických přípravcích.Tato semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, antioxidantu, který povzbuzuje činnost protilátek imunitního systému. Pomáhá při předcházení rakovině a srdečním chorobám a brání stárnutí.Para orechy jsou vhodné i pro ty, kteří chtějí přestat kouřit. Para ořechy také pomáhají mírnit stavy stresu a depresí.

Ořechy rozhodně patří mezi zdravé potraviny jsou také vhodný zdroj bílkovin.

Živiny: vitamín B1, vitamín E, vitamín H, vápník, železo, hořčík, selen, zinek, bílkoviny, omega-6 mastné kyseliny, glutation, vláknina,...

Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, prospívá srdci, antivirové, protizánětlivé,...

Para ořechy se nejčastěji jedí syrové. Musí se dobře rozžvýkat jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Mohou se i péci v troubě 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Syrové para ořechy jsou však nejzdravější.

Kalorická hodnota ve 100g: 2743 kJ (656 kcal), Bílkoviny: 14,3 g. Sacharidy: 12,2 g (z toho cukry 2,3 g). Tuky: 66,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 15,1 g). Vláknina: 7,5 g.

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

656

2,3 g

65 g

15 g

0,001 g

8 %

3 %

95 %

75 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Složení: Para ořechy jádra BIO - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Skladování: Paraořechy vzhledem k vysokému obsahu tuku velmi brzy žluknou, a proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Nejvhodnějším místem pro skladování para ořechů je v ledničce. Nevystavujte slunečnímu záření.