Kategorie

Pekanové ořechy

Nejvyšší podíl v oříšcích zaujímá tuk, jehož se zde nachází kolem 70 %. Kalorická hodnota 100 g sáčku ořechů se pohybuje kolem 2890 kJ. Další desetinu tvoří zdravá vláknina. Další příjemnou složkou jsou provitamín A a vitamíny skupiny B. Pravidelná avšak střídmá konzumace ořechů dokáže ochránit před žlučovými kameny a dokonce snižuje i škodlivý LDL cholesterol.Pekanové ořechy se stejně jako jiné ořechy hodí do kaší, jogurtů, pudinků, pečiva.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
20 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
8
60
--
--

200 g
40
60
--
--


Ořechovec pekanový (Carya ilinoinensis) listnatý mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, dorůstající výšky 25 – 50 metrů. Listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Ořech je oválný, 3 – 6 cm dlouhý.  Jádra ořechů jsou ukryté v kožovité slupce a jsou velmi podobné jádrům ořechů vlašských, se kterými jsou botanicky příbuzné - mají však o něco jemnější chuť.Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokáží přežít i v našich zeměpisných šířkách.V indiánském slovníku pekan znamená v překladu cosi jako: "K rozbití je potřeba kámen". Nejedná se ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky. Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90%. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas. Právě v tomto období, tedy od poloviny října, sklizeň vrcholí.

Nejvyšší podíl v oříšcích zaujímá tuk, jehož se zde nachází kolem 70%. Kalorická hodnota 100g sáčku ořechů se pohybuje kolem 2890kJ. Další desetinu tvoří zdravá vláknina. Další příjemnou složkou jsou provitamín A a vitamíny skupiny B. Pravidelná avšak střídmá konzumace ořechů dokáže ochránit před žlučovými kameny a dokonce snižuje i škodlivý LDL cholesterol.Pekanové ořechy se stejně jako jiné ořechy hodí do kaší, jogurtů, pudinků, pečiva.

Jádro pekanového ořechu je jedlé, s bohatou, máslovou příchutí. Konzumovat se může čerstvě vyloupané nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Vynikající je obzvláště v různých ořechových dezertech, ale i obecně vhodné pro oživení jídelníčku.Ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany skladované při teplotě mínus 15 stupňů vydrží až dva roky.

Živiny :Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo.

Energetická hodnota na 100ml: Energie 2 889 kJ(691 kcal), Bílkoviny: 9,2 g, Sacharidy: 13,9 g (z toho cukry 4,0 g), Tuky: 72,0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 6,2 g), Vláknina: 9,6g.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen,.

Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, mozkové činnosti, imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

691

4 g

72 g

6,2 g

0,002 g

34 %

4 %

87 %

31 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé.