Podzemnice olejná (Arachis apogea) je rostlina z čeledi bobovitých. Plodem je lusk. Jedná se tedy o luštěninu. Zavrtává se 3–6 cm hluboko do půdy kde se vyvine lusk, obsahující 1–7 semen, obalených červenofialovým osemením. Burské oříšky je plodina z Jižní Ameriky, jsou typické svou vrásčitou, měkkou skořápkou tvaru přesýpacích hodin. Rostlina vyroste nad zem, po zvadnutí se stonek prodlouží, stočí k zemi a zaklíčí v půdě. Tato semínka se vyvíjí pod zemí. Když jsou zralá, změní se poldy uvnitř z bílých na světle hnědé. Od setí do sklizně uplyne čtyři až šest měsíců, to závislí na druhu..Dobře zavlažovaná písčitá půda s jílem a pH od 6 do 6,4je pro podzemnici ideální. V některých zemích sklízí dvakrát ročně, mimo jiné v Brazílii. Poprvé v prosinci až lednu, podruhé v červnu až červenci. Nejdůležitějšími vývozci jsou: Indie, Senegal, Malawei, JAR, Súdán, USA, Brazílie, Nigerie a Čína a nejdůležitějšími dovozci jsou Francie, Velká Británie, Německo a Nizozemí.
V Americe se šedesát procent podzemnice používá jako potravina. Zbytek se použije na setbu, krmení dobytka a olej. Podzemnice je bohatá na energii: jeden díl podzemnice má stejnou energetickou hodnotu jako dva díly hovězího, jeden a půl dílu sýru Cheddaar, 9 sklenic mléka, nebo 36 středně velkých vajec. Své využití našly i v kosmetice, kde se používá arašídový olej. Ten zásobuje pleť vitamíny a nenasycenými mastnými kyselinami. Také se přidává do léčivé měsíčkové masti.
Burské oříšky obsahují i vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a malý podíl vitaminu A a C, ale také velké množství kalorií a tuků. Také největší množství niacinu, látky známé též jako vitamin B3. Nedostatek niacinu se projevuje suchou, popraskanou, zarudlou pokožkou, svalovou ochablostí a dyspepsií a v extrémních případech může dojít ke vzniku choroby známé jako pelagra, dermatitida a demence. Jsou velmi bohaté na draslík, ale chudé na sodík (nejsou-li solené). Obsahují velké množství fosforu, vápníku, hořčíku a železa. Jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.
Blahodárné účinky: protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi.
Kalorická hodnota ve 100g: 2373 kJ (458 kcal), Bílkoviny: 25,8 g. Sacharidy: 16,1 g (z toho cukry 3,9 g). Tuky: 49,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 6,8 g). Vláknina: 8,5 g.
Složení: Arašídy - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
kcal
|
Cukry
|
Tuky
|
Nasycené mastné
|
Sodík
|
567
|
3,9 g
|
49 g
|
6,8 g
|
0,018 g
|
51 %
|
18 %
|
70 %
|
34 %
|
1 %
|
Doporučeného denního množství pro dospělé
|
Skladování:Arašídy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70 %. Nevystavujte slunečním paprskům.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.