Piniové oříšky (pinie pinea) jsou malá podlouhlá semena středozemní borovice pinie Pignoli rostoucí ve Středomoří, především v Itálii, Řecku, Španělsku a Portugalsku.Semena jsou ukryta v šiškách. Strom dorůstá do výšky 20 až 30m. Má korunu deštníkovitého tvaru. Samičí květy mají mezi dřevěnými šupinami semena - pinové oříšky. Chuťově se blíží mandlím se slabou, příjemnou pryskyřičnou příchutí. Čerstvá semena jsou měkká. Trvá 3 roky po opylení než se šiška úplně vyvine a otevře. Po sklizni se musí šišky otevírat za pomoci tepla. Pak následuje loupání, mytí, kartáčování a přebírání jader. Ve střední Evropě nejsou schopni přežít ani mírnou zimu, protože nesnesou mráz. Piniové oříšky mají velmi rádi i papoušci všechny středně velké a velké druhy je rádi konzumují.
Piniové oříšky mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují téměř 61% tuků, složených zejména z polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolová a pinolová). Jsou bohaté i na biologicky kvalitní kompletní proteiny, vitamin B1 a železo. Mají vyšší obsah minerálů a mastných kyselin. Jsou výborné při léčbě nervových poruch, doporučují se při stresu, depresích, ale i duševně pracujícím a studentům. Podílejí se i při tvorbě nervové tkáně, snižování krevního cholesterolu a blahodárně ovlivňují arterie.
Mají blahodárný vliv na cévy a srdce díky vysokému obsahu nenasycených masných kyselin. Posilují celý nervový systém, dále pak plíce a pohlavní orgány. Účině působí proti suchému kašli.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2407 kJ/ 575 kcal. Bílkoviny: 21,2 g. Sacharidy: 21,6 g. Tuky: 49,4 g
Složení: Piniové oříšky – produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
kcal
|
Cukry
|
Tuky
|
Nasycené mastné
|
Sodík
|
458
|
0,0 g
|
24 g
|
3,1 g
|
0,0 g
|
20 %
|
1 %
|
35 %
|
16 %
|
0 %
|
Doporučeného denního množství pro dospělé
|
Skladování: Piniové ořechy je třeba rychle spotřebovat, protože rychle hořknou. Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.