Kategorie

Rozinky zlaté Jumbo

Rozinky jsou sušené plody vinné révy. Na trhu se vyskytují rozinky různých barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené). Obsahují velkou koncentraci cukrů a vitamínů B, C, E, antokyany, vápník, měď, fosfor, selen, zinek, železo, hořčík, draslík, sacharidy, vlákninu a kyselinu lynolovou. Neobsahují žádný tuk a jsou lehce stravitelné.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
10 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
10
60
--
--

200 g
40
48
--
--

150 g
20
120
--
--

stojací sáčky
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
200 g
25
48
--
--


Rozinky (racemus) jsou sušené plody vinné révy  vyrábí se z velmi sladkých hroznů. Významnými vývozci jsou tak Austrálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Argentina, Chile a Kalifornie a země s teplým klimatem kolem Středozemního moře.

Tradiční způsob výroby rozinek probíhá sušením hroznů na přímém slunci. Dnes se však využívá pro dehydrataci plodů vinné révy rovněž účinků horkého vzduchu a ve finále výroby jsou rozinky ošetřeny oxidem siřičitým, který brání oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy.

Rozinky, často též hrozinky  (podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné) se mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení a vaření. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkholol ovocná šťáva, mléko či horká voda).

Rozinky jsou toxické pro psy a podobné účinky se předpokládají i u koček.

Na trhu se vyskytují rozinky různých barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené) a velikostí, bez peciček i s pecičkami.  V rozinkách byl objeven také inulin, který představuje zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru  což představuje účinnou prevenci proti nádorovým onemocněním.Nejnovější výsledky výzkumů naznačují, že sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví.  Fytocheminkálie zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů a následné tvorbě zubního plaku, který je rizikový pro vznik zubního kazu.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, antokyany, vápník, měď, fosfor, selen, zinek, železo, hořčík, draslík, sacharidy, vláknina, kyselina lynolová,...

Blahodárné účinky: udržuje rovnováhu cukru v krvi, protirakovinné, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci a trávení,...  Sušené rozinky není potřeba tepelně upravovat. Jsou určeny především k okamžité spotřebě. Dají se použít do kaší jako sladidlo a náhrada běžného bílého cukru.

Kalorická hodnota ve 100g: 1264 kJ (302 kcal), Bílkoviny: 3,3 g. Sacharidy: 79,2 g (z toho cukry 59,2 g). Tuky: 0,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,06g). Vláknina: 3,7 g 

Složení: Rozinky sušené, rostlinný olej 0,5%

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

346

48 g

1,8 g

0,7 g

0,003 g

18 %

53 %

3 %

4 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.