Kiwi - Aktinidie čínská (Actinidia chinensis), je pěstitelsky nejrozšířenější druh kiwi. Vyžaduje teplejší polohy, hlubší a polopropustné půdy. Velké plody pocházejí ze subtropických oblastí, jež zhruba odpovídají podmínkám ve Středomoří nebo v teplejších oblastech Anglie a Severního Německa. S úspěchem se pěstují i na jižním Slovensku, ovšem ve fóliových krytech také v Německu, hlavně v Porýní. Kiwi jsou lahodné, příjemně sladké, šťavnaté a mají měkkou dužninu. Jediný plod dodá našemu organismu celodenní potřebu vitaminu C!
Obsahem až 1 miligram příjem denní dávky podporuje látkovou výměnu zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy. Dále konzumace kiwi přispívá ke zdravé funkci srdce a svalů, k růstu kostí. Hlavně v zimních měsících je kiwi výbornou prevencí chřipek, nachlazení a rýmy. Je to i významný zdroj energie pro sportovce, kterým také pomůže například při namožení vaziv nebo podvrtnutém kotníku, protože díky vysokému obsahu vitaminu C zpevňuje vaziva.Kiwi můžeme jíst syrové nebo tepelně upravené. Mnoho lidí si kiwi před konzumací loupe, ale není to nutné. Kiwi lze i sušit. Podobně jako révě vinné ani plodům kiwi nevadí, když je v době dozrávání přejde mráz. Následují-li po slunných dnech noční mrazíky, kvalita a chuť plodů se dokonce zlepšuje, zvýšuje se koncentrace jednoduchých cukrů a vitaminů.
V Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerálů. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené.
Živiny: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, mangan, hořčík, železo, vláknina,...
Blahodárné účinky: detoxikační, antioxidační, protirakovinné, posilují srdce, trávení i imunitní systém, nervovou soustavu, upravují krevní tlak,
Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1071 kJ (255 kcal), Bílkoviny: 1,39 g, Sacharidy: 14,6 g, Tuky: 1,5 g, Vláknina: 3 g, Sodík 0,003 g
Složení: Kiwi produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
kcal
|
Cukry
|
Tuky
|
Nasycené mastné
|
Sodík
|
255
|
54 g
|
0,5 g
|
0,0 g
|
0,003 g
|
13 %
|
60 %
|
1 %
|
1 %
|
1 %
|
Doporučeného denního množství pro dospělé
|
Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.