Kategorie

Jahody

Jahoda je drobné ovoce, které je považováno pro svou chuť za ovoce královské, či ovoce lásky. Je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Dále pak obsahuje vitamíny A, B, E a organické kyseliny, které působí v prevenci nádorových chorob. V jahodách je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra a vápník. Mají rovněž pozitivní účinek na tvorbu testosteronu.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
4 x 3.125 kg
--
--

stojací sáčky
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
150 g
30
56
--
--


Jahoda  (Fragaria) je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku. Toto souplodí nažek vytváří nepravý plod. Jahoda patří mezi drobné ovoce. Jahody jsou známy již od dob starověkého Říma . Na území Čech a Moravy se jahody začínají v širší míře pěstovat až v 19. století v oblasti Neveklovska. Mezi největší pěstitele se řadí USA, Španělsko, Francie, Itálie, Japonsko, Polsko, Rusko, či severské státy. Roční produkce přesahuje 2 milióny tun.Pro širokou konzumaci se ale začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány  je zodpovědné křížení druhů zahradníkem Ludvíka XV jménem Antoino Duchesne. Díky jeho práci došlo ke zkřížení jahodníku virginského a jahodníku chilského, což mělo za následek vznik nové odrůdy v podobě jahodníku ananasového, který se pěstuje dnes. Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za královské ovoce, či za ovoce lásky, kdy jejich konzumace měla podporovat chuť k sexu.

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody  jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, která působí v prevenci nádorových chorob.

Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád. V jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů, podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce, mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce.

Jahody se sklízejí ručním sběrem, kdy jsou trhány z jahodníku. Sušené jahody jsou určeny k přímé spotřebě. Mohou posloužit i jako součást doma připravovaného müsli nebo granoly. (Poznámka: Před upotřebením propláchneme horkou vodou.)

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1512 kJ (360 kcal), Bílkoviny: 4,9 g, Sacharidy: 75 g, Tuky: 1,5 g, Vláknina: 1 g, Sodík 0,002 g

Složení: Jahody produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

360

4,8 g

1,5 g

0,01 g

0,002 g

18 %

5 %

2 %

1 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.