Kategorie

Ibišek květ

Ibišek jedlý je jednoletá, několik metrů vysoká bylina. Plody ibišku obsahují asi 2,4 % bílkovin, 0,3 % tuku, 7,6 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, dále minerální látky a vitaminy - zejména vitamin C,B5, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vlákninu a sacharidy.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
5 x 2 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
1000 g (vak.)
7
25
--
--


Ibišek jedlý (Abelmoschus esculentus) je jednoletá, až 3 m vysoká bylina. Její listy jsou střídavé, dlanitodílně členěné, květy jsou oboupohlavné, světle až jasně žluté, vyrůstají zpravidla jednotlivě v úžlabí listů. Plodem je až 20 cm dlouhá, podélně brázditá tobolka obsahující v 5 pouzdrech až 60 semen.

Původní je pravděpodobně v Indii , pěstuje se ale takřka ve všech tropických a subtropických částech světa včetně oblasti kolem Středozemního moře.

Konzumace této zeleniny je velmi oblíbená zejména v západní Asii, severní Indii a Pákistánu. V Karibiku oplodí ibišku jedlého konzumují obvykle ve formě polévky nebo s rybou, na Blízkém Východě a ve východním Středomoří zas bývá součástí dušených pokrmů se zeleninou a masem. Ibišek jedlý můžete pěstovat třeba na balkoně. Aby plodil, je ho však v našich podmínkách většinou nutno pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Ibišek bývá často pěstován i jako pokojová rostlina s ozdobnými květy žlutočervené barvy.

Plody obsahují mnoho vitamínů. Díky obsahu látek s příznivým vlivem na trávicí soustavu a díky nízké energetické hodnotě jsou také vhodné pro osoby držící redukční dietu.Jedí se mladé nezralé tobolky. Sklízí se v době, kdy dosahují délky jen 3 až 6 cm a neobsahují ještě semena. V tomto stádiu jsou křehké, dužnaté a uvnitř slizovité. Obsahují asi 2,4 % bílkovin, 0,3 % tuku, 7,6 % sacharidů, 1,2 % vlákniny a dále minerální látky a vitaminy (zejména vitamin C). Jedí se syrové, sušené, nakládané nebo se používají pro příprav slizovitých polévek, omáček, salátů apod. Semena se jedí podobně jako hrášek nebo po upražení slouží jako náhražka kávy. Rovněž se z nich lisuje olej  jenž se užívá zejména k parfémování likérů.

Stonky ibišku jedlého obsahují hladké a lesklé vlákno (okra fiber, ketmia), z něhož se pletou provazy, sítě a jiné.

Ibišek se používá jako aromatikum a barvivo do čajových směsí a osvěžujících nápojů, kterým dodává výrazně červenou barvu a kyselejší chuť. Je přírodním vitamínem C. Snižuje krevní tlak, napadá rakovinotvorné buňky v mozku a neutralizuje je. Plátky květu ibišku jsou slazeny třtinovým cukrem. Ibišek je vhodný při horečkách a při vnitřním přehřátí, při zvýšeném pocení.

Živiny: vitamín B5, vitamín C, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vláknina, sacharidy,...
Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1256kJ (300 kcal), Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 72,4g (z toho cukry 65  g), Tuky: 0,7g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,03 g), Vláknina: 3,3 g

Složení: Brusinky sušené slazené

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

300

65 g

0,7 g

0,1 g

0,001 g

15 %

72 %

1 %

1 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení namůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.