Kategorie

Tykev loupaná

Dýňová semínka se dají konzumovat i samotná a určitě jsou syrová semena dýně nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus. Doporučujeme semínka před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu těch  správných enzymů  a dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
25 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
100 g
30
120
--
--

1000 g (vak.)
10
56
--
--

stojací sáčky
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
200 g
20
65
--
--


Tykev obecná (cucrbita pepo) zahrnuje 27 druhů pocházejících z Ameriky. Pěstování tykví sahá do do doby 4500 let před Kristem. Již praobyvatelé Ameriky hledali plody divokých tykví. Právě tato semena byla nalezena v nejstarších vykopávkách. Divoká zvířata a ptáci se ovšem živí i dužinou tykví. Předpokládá se, že člověk se jimi inspiroval a časem vyselektoval rostliny s lahodnějšími plody. Z hlediska použití se tykve dělí na letní a zimní. Mají rádi bohatou půdu a hodně tepla a slunce. Větší mráz plody zcela zničí. Sklízet by se měli vždy se sťopkou a neskladovat tam kde je vysoká vlhkost vzduchu. Po objevení Nového světa se tykve rozšířily do Evropy a Asie. Dnes jsou hlavními oblastmi pěstování a šlechtění tykví jsou Turecko, Čína a Japonsko.

Semena se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků.Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Obsahují bílkoviny, vitamín E a zinek jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Dýňová semena přispívají k zdravému vzhledu pleti.  Semena dýně jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, působící proti stresu a jeho negativnímu vlivu na imunitu. Dýňová semena jsou také účinná pro odčervení a používala se při napadení hlísty, tasemnicí a jinými vnitřními parazity.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín K, vitamín E, betakaroten, vápník, měď, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-6, 3 nenasycené mastné kyseliny,...

Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi,...

Dýňová semínka se dají konzumovat i samotná a určitě jsou syrová semena dýně nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus. Doporučujeme semínka před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu těch  správných enzymů  a dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.

Kalorická hodnota ve 100g: Energie: 2340 kJ (559 kcal), Bílkoviny: 30,5 g. Sacharidy: 10,8 g (z toho cukry 1,4 g). Tuky: 49 g (z toho nasycené mastné kyseliny 8,7 g, Vláknina: 6 g

Složení: tykev loupaná - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

559

1,4 g

50 g

8,7 g

0,007 g

28 %

2 %

71 %

44 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Semena tykve  stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti 70 %. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.