Tykev obecná (cucrbita pepo) zahrnuje 27 druhů pocházejících z Ameriky. Pěstování tykví sahá do do doby 4500 let před Kristem. Již praobyvatelé Ameriky hledali plody divokých tykví. Právě tato semena byla nalezena v nejstarších vykopávkách. Divoká zvířata a ptáci se ovšem živí i dužinou tykví. Předpokládá se, že člověk se jimi inspiroval a časem vyselektoval rostliny s lahodnějšími plody. Z hlediska použití se tykve dělí na letní a zimní. Mají rádi bohatou půdu a hodně tepla a slunce. Větší mráz plody zcela zničí. Sklízet by se měli vždy se sťopkou a neskladovat tam kde je vysoká vlhkost vzduchu. Po objevení Nového světa se tykve rozšířily do Evropy a Asie. Dnes jsou hlavními oblastmi pěstování a šlechtění tykví jsou Turecko, Čína a Japonsko.
Semena se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků.Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Obsahují bílkoviny, vitamín E a zinek jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Dýňová semena přispívají k zdravému vzhledu pleti. Semena dýně jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, působící proti stresu a jeho negativnímu vlivu na imunitu. Dýňová semena jsou také účinná pro odčervení a používala se při napadení hlísty, tasemnicí a jinými vnitřními parazity.
Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín K, vitamín E, betakaroten, vápník, měď, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-6, 3 nenasycené mastné kyseliny,...
Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi,...
Dýňová semínka se dají konzumovat i samotná a určitě jsou syrová semena dýně nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus. Doporučujeme semínka před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu těch správných enzymů a dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.
Kalorická hodnota ve 100g: Energie: 2340 kJ (559 kcal), Bílkoviny: 30,5 g. Sacharidy: 10,8 g (z toho cukry 1,4 g). Tuky: 49 g (z toho nasycené mastné kyseliny 8,7 g, Vláknina: 6 g
Složení: tykev loupaná - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
kcal
|
Cukry
|
Tuky
|
Nasycené mastné
|
Sodík
|
559 |
1,4 g
|
50 g
|
8,7 g
|
0,007 g
|
28 %
|
2 %
|
71 %
|
44 %
|
1 %
|
Doporučeného denního množství pro dospělé
|
Skladování: Semena tykve stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti 70 %. Nevystavujte slunečním paprskům.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.