Kategorie

Borůvky

Borůvka je léčivá rostlina rodu brusnice. Sušené plody borůvky se v poslední době řadí mezi našich 10 nejzdravějších potravin. Neobsahují konzervační látky ani barviva. Jsou zdrojem antioxidantů působících pozitivně proti rakovině, zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu, působí preventivně a léčebně proti infekcím, prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních, zvyšují množství moči.

Více informací

Dostupnost balení a gramáž

volně balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
11,34 kg
--
--

strojem balené
ks (kg) / karton
karton / paleta
cena s DPH
50 g
20
120
--
--

1000 g (vak.)
10
60
--
--


Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) je známá léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její souvislý porost také jako borůvčí. Její modrý plod stejného názvu má výraznou chuť a schopnost barvit do modra. Je zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině. Ve střední Evropě jsou to především horské smrčiny, acidofilní bory, bučiny a některé typy doubrav. Vyskytuje se i na pasekách a na světlinách, na vřesovištích a na rašeliništích. Preferuje půdy kyselé, málo výživné, humózní a nepříliš suché.Roste ve velké části Evropy dále roste na Kavkaze, na Islandu. Roste po celé území ČR, ovšem s nestejnou četností výskytu. Velmi hojná je např. ve vyšších polohách hor českého masívu, zato velmi vzácná.

Brusnice borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné, naložit je či usušit Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při slabé cukrovce,průjmech, žaludečních obtížích, ale (na rozdíl od plodů), při zánětech močového měchýře i při lupénce.

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost; zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím; prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních; zvyšují množství moči. Borůvky včetně čaje z listí zvyšují odolnost vůči radiaci.

Sušené plody borůvky se v poslední době ocitly na předním místě mezi tzv. zdravými potravinami. Byl prokázán výrazný účinek antioxidantů a bioflavonoidů, v borůvkách obsažených, na lidské zdraví. Borůvka se tak zařadila mezi 10 nejzdravějších potravin. Následně začaly být v širokém měřítku užívány výtažky z borůvek k výrobě přípravků na zpevnění cévních stěn, na posílení srdce a zlepšení zraku.Barviva obsažená v borůvkách působí rovněž příznivě na regeneraci oční sítnice.

Borůvky neobsahují konzervační látky ani barviva.

Živiny: vitamín B5, vitamín C, vitamín K, betakaroten, kyselina listová, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vláknina, sacharidy,...

Sušené borůvky není potřeba tepelně upravovat. Jsou určeny především k okamžité spotřebě. Dají se použít do kaší jako sladidlo a náhrada běžného bílého cukru. Sušené borůvky je vhodné před konzumací namočit přes noc do vody. Tím se borůvky rehydratují a získají zpět svou čerstvou chuť.

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1289kJ (308kcal), Bílkoviny: 0,07g, Sacharidy: 82,4g (z toho cukry 65,0 g), Tuky: 1,4g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g), Vláknina: 5,7g

Složení: Brusinky sušené slazené

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

308

65 g

1,4 g

0,1 g

0,003 g

16 %

73 %

2 %

1 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.